Viherpeukalointia.

Muistaakseni lupailin kertoilla projektista nimeltä Takapiha ja terassi. Meillä siis suhteellisen pieni, varjoisa takapiha, joka oli kuin viidakko, kun asunnon ostimme. Olemme kasvistoa karsineet reippaalla kädellä jatkuvasti ja aina vain sitä riittää. Kolmasosa pihasta on puista terassia, jonka pesimme terassipesuaineella painepesuria ja juuriharjaa käyttäen. Väri muuttui jo siinä (terassista lähti tumman vihreää liejua irti, ihanaa!!) ja vielä parempi siitä tuli, kun öljysin sen värittömällä puuöljyllä. Sävytetyllä olisi tullut varmasti vielä parempi, mutta hyvä näin. Seuraavalla kerralla sitten ehkä sävytettyä puuöljyä.

Niin pihalla kasvaa tosiaan jos jonkin näköistä kasvia. Itse pidän lähinnä hyötykasveista ja hyvin helppohoitoisista kukista. Viime kesänä ison pöheikön joukosta löytyi sattumalta muutama pensasmustikkapensas, joten pöheikkö niiden ympäriltä sai luvan häipyä. Nyt pensaat kukkivat runsaasti ja odotettavissa on hyvä mustikkasato :) Kävimme aiemmin tässä kuussa isännän kanssa sotaan humalaa vastaan.. siis sitä köynnöskasvia, ei humalatilaa. Se on levittäytynyt ympäri pihaa ja valtaa kaikki kasvit. On muuten ehkä kamalin kasvi, minkä tiedän. Revittiin ja kaivettiin useampi metri sen juuria pihasta niin eiköhän siellä täällä kasva edelleen humalaa, joka yrittää kietoutua kaiken ympärille.

Luumupuu on edelliset vuoden tehnyt PALJON hedelmää ja kukinnan perusteella sitä on odotettavissa tänäkin vuonna. Raparperia on sen verran, että taas muutaman piirakan tai kiisselin saa leipastua. Karviainen on tuottanut myös hyvin satoa, mutta sen sijainti on ollut huono, joten kaivoin sen maasta ja siirsin pensasmustikan kaveriksi parempaan paikkaan. Toivottavasti se ei kovin huonoa siitä tykännyt. Etupihan kirsikkapuu on tuotttanut tähän mennessä yhteensä noin 20 kirsikkaa, mutta tänä vuonna kukinto on valtava, joten toivotaan tälle kesälle parempaa satoa. Takapihalta löytyy vielä pieni mustaherukka "pensas" eli muutama oksa, koska se on istutettu täysin varjoon, mihin ei aurinko paista lainkaan.

Luumupuu

Kirsikkapuu


Niin kauan kuin meillä on ollut oma piha, olen haaveillut yrtti- ja kasvitarhasta. Sille on paikkakin ollut tiedossa alusta asti, mutta vasta viime viikolla pääsin vihdoin sen toteuttamaan. Laitoin kasvamaan lehtisalaatin, purjosipulin ja herneen siemeniä sekä suoraan ruukusta ruohosipulin ja basilikan. Lehtisalaatti näyttää alkaneen hiljalleen kasvaa.. en tosin ole varma, onko se sittenkin rikkaruohoa, mutta ainakin se kasvaa siitä kohtaa, mihin siemenet laitoin :D

Etummaisena lehtisalaatti, seuraavat kaksi uraa purjoa, sitten hernettä ja perällä basilika ja ruohosipuli.


Vielä olisi kevään hankinnoissa ainakin yksi tai jopa kaksi mustaseljapensasta sekä sisälle Pinjalle oma pinjapuu, kun se ei Suomen keleissä pihalla oikein elä. Grillikausi avattiin Pinjan kanssa tällä viikolla. Eipä ollut hetkeen tullut sytytettyä hiiligrilliä ihan itsekseen :)

Kommentit