DIY housut pelkällä saumurilla

En tiedä, olenko ainoa, vai onko muillakin sellaista, ettei jaksa vaihdella ompelukoneen ja saumurin välillä, vaan välillä olisi kiva saada jotain tehtyä nopsaa ja helposti yhdellä koneella. Seljalla on jostain syystä aina polvet rikki housuista, joten niitä kuluu. Teen yleensä sarjatuotannolla useat leggarit hänelle kerralla, koska niissä hän mieluiten viihtyy. Tällä kertaa minulle jäi tekemäni paidan jälkeen hieman Ommellisen paksumpaa kangasta, jonka ajattelin hyödyntää Seljan housuihin. Samalla päätin, että teen ohjeet simppelien, yhden koneen housujen ompeluun.

Tarvikkeet:

- joustavaa kangasta (trikoo, college tms.) housujen koon mukaan

- kaava (itse käytin luottoleggarikaavaa Paapiin Liljaa, joka löytyy Paapiin kaavakirja lapsille-kirjasta, mutta kaavaksi käy toki vaikkapa kollareiden kaava)

- kaavapaperi, leivinpaperi tai pergamiini

- kynä

- sakset

- mittanauha

- nuppineuloja

- n. 3 cm leveää kuminauhaa

- saumuri

Ohje:

1. Piirrä ja leikkaa kaavat. 

Lilja-kaavassa koot loppuvat 140, joten halusin hieman kasvunvaraa pituuteen, joten leikkasin puntinsuut pidemmiksi. Käyttämässäni kaavassa ei myöskään ole normaalisti vyötärökaitaletta tai puntinsuita erikseen, joten sen verran muokkasin kaavaa, että taitoin vyötäröltä noin 4 cm pois. Leikkasin vyötärökaitaleen ja puntinsuut kaavan leveyksien mukaan. Vyötärökaitaleen korkeus on 10 cm (mikä käännetään lopulta kaksinkerroin) ja punttipalojen n. 24 cm (riippuen siitä, kuinka paljon haluaa kasvunvaraa tms.).

2. Leikkaa kangas sentin saumanvaroilla. Valmiita paloja tulee kahden housukappaleen lisäksi olla kaksi punttia ja yksi vyötärökaitale. 

3. Taita housukappale oikeat puolet vastakkain ja neulaa sisäsaumat kiinni. Katso, että haarojen kaarokset tulevat kohdikkain. Tee samoin toisellekin kappaleelle.


4. Ompele sisäsaumat.

5. Käännä toinen housukappale oikein päin ja tunge toisen kappaleen sisään niin, että kankaan oikeat puolet ovat vastakkain. 

Neulaa haarasauma siten, että sisäsaumat kohtaavat ja saumat muodostavat ikään kuin rastin haaroväliin.

6. Ompele haarasauma. 

Nyt housut ovat valmiit. 

Vielä tarvitaan vain viimeistely.

7. Ompele vyötärökaitaleen lyhyet sivut yhteen oikeat puolet vastakkain.

8. Ompele myös puntinsuut samalla tavoin putkiloiksi. 

9. Taita vyötärökaitale kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Kiinnitä se housujen vyötärölle niin, että takasaumat kohtaavat.

10. Jätä taakse noin 4 cm aukko kuminauhaa varten. Ompele vyötärökaitale kiinni housuihin.

11. Mittaa housujen käyttäjän vyötärö ja vähennä siitä muutama sentti. Leikkaa kuminauhasta sen mittainen pätkä.

12. Pujota kuminauha hakaneulaa apuna käyttäen vyötärökaitaleen sisään. Huomaa, ettei kuminauha jää kierteelle ja ompele sen lyhyet päät yhteen.


13. Ompele vyötärön kuminauha-aukko umpeen.Sitten vielä lahkeet.

14. Käännä puntinsuu niin, että nurjat puolet ovat vastakkain ja avoimet reunat ovat päällekkäin. 


15. Vedä housun lahje "putkilon" läpi oikeat puolet vastakkain ja neulaa kiinni niin, että saumat kohtaavat.


16. Ompele ympäriinsä.


17. Tee toinen puntti samalla tavalla.


Näin housut ovat prässäystä vaille valmiit!! Höyrytä kevyesti housut kauttaaltaan ja sen jälkeen vain kovaa käyttöä :) 


Meillä valmiit housut lähtivät suoraan käyttöön enkä kerennyt edes kuvaa ottaa :D pitää lisäillä kuva valmiista housuista myöhemmin.Kommentit