Shrinky Dinky



Shrinky Dinky eli kutistemuovi on jo vanha keksintö, mihin olen tutustunut vasta nyt. Jyväskylässä kutistemuovia myy ainakin Sinelli 2€/arkki, joten hinta ei päätä huimaa, koska A4-arkista saa tehtyä aika paljon kaikenlaista. Väreinä on musta, valkoinen, huurre ja kirkas. Kutistemuoviin suositellaan alkoholipitoisia tusseja, jotta värit pysyvät ja jälki on hyvää. Itselläni on Sharpi-tussilajitelma, jotka toimivat mielestäni muovin kanssa hyvin. Reikien tekoon käytän ihan normaalia rei'ittäjää, mistä tulee kutistuessa juuri sopivan kokoinen reikä. Eli mitä tehdään :)

Tarvikkeet: kutistemuovia, alkoholipitoiset tussit, sakset, (rei'ittäjä), uuni/kuumailmapuhallin.

Hahmottelen kuvan ensin paperille, jotta on helpompi se siirtää muoville. Piirrä haluamasi kuva tai kuvio muovin taustapuolelle noin 4-kertaisena haluttuun nähden. Väritä, jos haluat. Leikkaa varovasti irti, koska muovi halkeilee helposti. Tee tarvittavat reiät. Lämmitä uuni noin 120-150 asteiseksi ja levitä muovit tasaisesti leivinpaperin päälle pellille. Laita pelti uunin keskitasolle. Ensin ei tapahdu mitään, älä huolestu! Muovit alkavat hetken päästä käpristyä, älä huoli! Ne kutistuvat ja paksuuntuvat ja palautuvat takaisin tasaisiksi. Kun kaikki ovat tasoittuneet, ota pelti uunista ja anna jäähtyä hetki. Mikäli haluat taivuttaa muovia, tee se heti uunista tulon jälkeen, mutta muista käyttää jotakin työvälinettä, koska muovi on kuumaa! Halutessaan voi käyttää myös kuumailmapuhallinta, mihin pätee samat säännöt :)

Alla uusimmat työni kutistemuovista.







Kutistemuoviaskartelu sopii hyvin myös lasten kanssa tehtäväksi, kunhan aikuinen valvoo leikkaamista. Muovista voi tehdä koruja, avaimenperiä, nappeja, rintaneuloja ja mitä vain keksit. Mielikuvitus on rajana :) 

Kommentit