Seljan alkutaival.

Selja tosiaan syntyi joulukuun puolessavälissä 2013. Selja oli syntymästään lähtien kovin ärtyisä ja vauva, joka ei viihtynyt missään. Helmikuun alussa 2014 veimme hänet ensimmäisen kerran vyöhyketerapiaan ja siitä lähti kehittyminen iloiseksi ja tyytyväiseksi vauvaksi. Kolmesti kävimme Sini Laukkasen luona ja niiden hoitojen jälkeen on meillä kuin uusi vauva :) Muutkin meillä käyneet huomasivat Seljassa tapahtuvan eron: hän muuttui rennommaksi, tyytyväisemmäksi ja iloisemmaksi. Sini löysi Seljan niskasta hermopinteen, joka oli luultavastkin tullut Seljan synnyttyä 19 tunnin jälkeen vain 19 minuutissa. Hän tuli ulos siis nopeasti! Hermopinne vaikutti koko vauvan kroppaan ja erityisesti vatsaan, selkälihaksiin sekä palleaan. Vatsavaivat loppuivat, kiitos vyöhyketerapian ja Sinin suositteleman maitohappobakteerijauhe Biolatte Original L:n :) Tyttö rentoutui ja alkoi viihtymään muuallakin kuin sylissä. Hän alkoi nukahtamaan itsenäisesti iltaisin ilman hyssyttelyä sylissä ja mikä parasta hän alkoi syömään TUTTIA, jota olin tarjonnut jokaista mallia ja kokoa syntymästä lähtien :D Sinin kanssa sovittiin, että olemme yhteydessä, mikäli tarvetta lisähoitokerroille vielä tarvitaan, mutta tällä hetkellä, Seljan täyttäessä tänään 4 kuukautta, ei tarvetta niille ole. Ja niille, jotka eivät vyöhyketerapiaa tunne, niin siinä hierotaan lapsen (tai aikuisen) jalkapohjia ja nilkkojen alueita. Jaloista löytyy heijastepisteet kaikkialle meidän kehoon. Ja kokemuksesta voin todella lämpimästi suositella vyöhyketerapiaa kenelle tahansa ja erityisesti vauvoille. Me löysimme sieltä onnen ja niin voit löytää sinäkin :)

Lisää asiaa Seljasta ja hänen alkutaipaleestaan..

Noin viikon ikäisenä Seljan niskaan ilmestyi punainen noin 1cmx1cm kokoinen läntti. Selvitin Googlen avulla, että kyse on mansikkaluomesta eli hemangioomasta. Luomi oli vielä tällöin ihon tasossa. Hiljalleen luomi lähti kasvamaan ja, koska se sijaitsi juuri niskapoimun kohdalla, alkoi luomi hautoa ja se tulehtui. Lääkäristä saatiin Fucidin-rasvaa ja ohjeita pitää jotakin kangasta poimun välissä. Fucidin-kuurin jälkeen viikon päästä luomi lähti jälleen vuotamaan verta ja kudosnestettä, joten lääkäri kutsui taas. Tällä kertaa saimme suun kautta otettavan antibiootin. Seljalle oli tällöin ikää noin kuukausi ja luomi oli tällöin noin 2cmx2cm kokoinen ja koholla ihosta noin sentin verran. Helmikuussa luomi alkoi jälleen vaivaamaan ja varasin ajan Mehiläiseen erikoislääkärille. Saimme ajan kirurgille, joka katsoi luomea ja ohjeisti hoitamaan sitä Fucidinilla ja huuhtomaan vedellä. Vielä ei tarvetta lähetteeseen keskussairaalaan. Fucidinilla luomi pysyi suhteellisen kunnossa, kunnes se alkoi olemaan niin iso, että tyttö kieltäytyi kääntämästä päätään oikealle lainkaan ja tämän seurauksena pää alkoi muotoutua epäsymmetriseksi. Luomi oli selvästi myös arka ja pukeminen ja käsittely sai Selja huutamaan kivusta. Päätin varata jälleen ajan omalääkärille, joka huomasi myös luomen nopean kasvun (silloin noin 4cmx5cm ja kaksi senttiä koholla ihosta) ja laittoi kiireellisen lähetteen Keski-Suomen keskussairaalaan. Saimme sieltä ajan noin kolmen viikon päähän ultraan ja lasten kirurgille. Kävimme sairaalassa maaliskuun 2014 lopuilla, missä ultralla varmistettiin kyseessä olevan mansikkaluomi ja kirurgi laittoi lähetteen Taysiin lastenkirurgialle ja magneettikuviin, koska kaikki alle puolivuotiaiden magneettikuvaukset hoidetaan yliopistollisessa sairaalassa, koska ne tehdään nukutuksessa. Sinne soittelin muutamaan kertaan, mutta hemangioomia hoitava lastenkirurgi oli tietenkin lomalla eiliseen asti, joten nyt vain odotellaan, että kirje saapuisi ja pääsisimme etenemään asian suhteen. Luomi otti ultrageelistä pahasti itseensä ja lähti taas vuotamaan, mutta Fucidinia viikko kahdesti päivässä pelasti tilanteeen ja nyt luomi on rauhallinen, kunhan sitä huuhdellaan ja kuivataan hyvin kahdesti päivässä. Keskussairaalan kirurgi haluaa magneettikuvauksen siksi, että nähdään, kuinka syvälle luomi ylettää: onko se vain rasvakerroksessa vai kiinnittyneenä esim. lihakseen. Hoitona aloitetaan beetasalpaajahoito, joka vaatii yhden yön sairaalareissun, sekä ehkä Taysissa laserhoidot, jotta luomi ei vuotaisi. Mikäli näillä saadaan luomi pienenemään ja pysymään rauhallisena, jäädään odottamaan, että se iän myötä katoaa kokoaan tai sitten leikataan.

Tämmöistä Seljan ensimmäiseen neljään kuukauteen normaalin vauva-arjen lisäksi. Päivitän tilannetta sitten, kun lisäinfoa tulee.

Kommentit